Συμμετοχές στην ιστοσελίδα Ο μικρός Αναγνώστης

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Αγγλικών, κ. Κατερίνας  Μανουσάκη στείλανε συμμετοχές τους στη μηνιαία στήλη του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο μικρός αναγνώστης με τίτλο Γράψε και κέρδισε.

Συμμετείχαν στο θέμα με τίτλο: "Η ζωή χωρίς γραφή και ανάγνωση". Διαβάστε τι έγραψαν:

 

 "Το σχολείο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής. Εμείς είμαστε από τα τυχερά παιδιά που πηγαίνουμε στο σχολείο. Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο βλέπουν το σχολείο μόνο στα όνειρά τους και όχι στην πραγματικότητα όπως θα ήθελαν. Δεν ξέρουν ανάγνωση και γραφή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή με τα εφόδια που χρειάζεται. Έχουμε σκεφτεί πως θα ήταν αν δεν ξέραμε να διαβάζουμε και να γράφουμε;

Αν δεν υπήρχαν σχολεία, εμείς τα παιδιά δεν θα μπορούσαμε να διαβάσουμε και να γράψουμε και στη συνέχεια να σπουδάσουμε. Επίσης δεν θα ξέραμε να φερθούμε και θα νιώθαμε άσχημα. Δεν θα είχαμε στόχους και αργότερα δεν θα μπορούσαμε να βρούμε δουλειά εύκολα.

Μεγαλώνοντας, θα νιώθαμε άσχημα, γιατί δεν θα ήμασταν ανεξάρτητοι και θα μας εκμεταλλεύονταν όσοι ήξεραν να διαβάζουν. Καθημερινά θα ζητούσαμε βοήθεια από άλλους, γιατί δεν θα ξέραμε να χειριστούμε χρήματα, δεν θα μπορούσαμε να διαβάσουμε πινακίδες, να χειριστούμε πράγματα με οδηγίες, να διαβάσουμε συνταγές.

Θα ήμασταν αποκομμένοι από τον κόσμο, γιατί δεν θα ξέραμε πολλά γι αυτόν και δεν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά. Δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο, ούτε να δούμε ξένες ταινίες ή να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια. Δεν θα μπορούσαμε να διαβάσουμε βιβλία και περιοδικά και δεν θα μπορούσαμε να διαβάσουμε βιβλία στα παιδιά μας.

Γενικά, η ζωή μας θα ήταν μονότονη και βαρετή και θα ζούσαμε σε ένα τούνελ που δεν θα ξέραμε ποια είναι η έξοδος. Οπότε τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας είτε γιατί δεν υπάρχουν σχολεία στην πατρίδα τους, δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Αντίθετα, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να υπάρχουν σχολεία για όλους."