Επίσκεψη στo Φοξάνι της Ρουμανίας

Το χρονικό διάστημα 7-12 Οκτωβρίου 2013 έγινε η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη του σχολείου μας στο εξωτερικό, αυτή τη φορά στην πόλη Φοξάνι της Ρουμανίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius με τίτλο "To read is to grow" και ήταν η πρώτη για το σχολικό έτος 2013-14. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, κ. Τζένη Περιφάνα και κ. Μανώλης Τριανταφύλλου, καθώς και οι μαθητές Π.Τ. και Ε.Μ.

Δείτε ένα σύντομο χρονικό της επίσκεψης:

{youtube}yBdHVMQJSAE{/youtube}

Όπως σε όλες τις συναντήσεις, οι μαθητές παρουσίασαν τα ποιήματα της χώρας τους στη μητρική τους και  στην αγγλική γλώσσα. Το σχολείο μας παρουσίασε το εξής απόσπασμα από το Άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη:

 

Άξιον Εστί

 

ιβ'

 

 

 

Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος

 

Και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του σπηλιές

 

Και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει

 

Τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα.

 

 

 

Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα

 

Και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών

 

Και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε

 

Κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα

 

 

 

Ζαλίζει τ' αγιόκλημα και κατεβαίνω στον κήπο μου

 

Και θάβω τα πτώματα των μυστικών μου νεκρών

 

Και τον λώρο το χρυσό των προδομένων

 

Αστέρων τους κόβω να πέσουν στην άβυσσο.

 

 

 

Σκουριάζουν τα σίδερα και τιμωρώ τον αιώνα τους

 

Εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές

 

Κι από γιούλια και νάρκισσους το καινούριο

 

Μαχαίρι ετοιμάζω που αρμόζει στους Ήρωες.

 

 

 

Γυμνώνω τα στήθη μου και ξαπολιούνται οι άνεμοι

 

Κι ερείπια σαρώνουνε και χαλασμένες ψυχές

 

Κι απ' τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν

 

Τη γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα!


{youtube}T_HqaA7vRUs{/youtube}

Διάβασαν επίσης τους πρώτους 20 στίχους του βιβλίου ?Luceafarul?  στη μητρική τους γλώσσα. Δείτε ανάγνωση του βιβλίου στα ελληνικά.

{youtube}di7QccF8_Gs{/youtube}

Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τις διαφάνειες με όλες τις δράσεις που έγιναν στα σχολεία τους , σχετικά με το έργο του ?Luceafarul?.

Δείτε την παρουσίαση στα αγγλικά και στα ελληνικά:

{youtube}mfiMmsxgVcc{/youtube}

{youtube}jUCkCHs8Pn4{/youtube}

Δείτε την παρουσίαση, όπως έγινε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας:

{youtube}WWI0R7A0SHg{/youtube}

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων σε ένα κελάρι με παλιά κρασιά, σε  έναν δρυμό φυσικής ομορφιάς και στη δημοτική βιβλιοθήκη. Αξέχαστη ήταν η επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό χωριό, όπου οι μαθητές αλλά και κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν τις αποστολές με παραδοσιακές φορεσιές και φαγητά. Όλες οι αποστολές παρακολούθησαν συνήθειες του τόπου , χορούς , τραγούδια αλλά και ένα γέροντα παραμυθά που διηγήθηκε έναν μύθο της περιοχής. Οι φίλοι μας Ρουμάνοι δεν παρέλειψαν φυσικά να δείξουν το κάστρο του περίφημου κόμη Δράκουλα!

Στις πολύ θετικές εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν έναν εργαστήρι, στο οποίο έπρεπε  να γράψουν έναν μύθο του τόπου τους. Οι μαθητές μας έγραψαν για τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο μιας και το Ικάριο πέλαγος βρέχει και το νησί μας.

Ήταν μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη συνάντηση αυτή στο Φοξάνι της Ρουμανίας.

 Οι Ρουμάνοι κατέβαλαν όλα τα δυνατά τους έτσι ώστε να μην παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Από εκπαιδευτική άποψη ήταν εκπληκτική. Είχαμε την τύχη να δούμε πώς λειτουργούν τα σχολεία εκεί και γενικά το εκπαιδευτικό τους σύστημα  που ήταν μια έκπληξη: Ο ρυθμός με τον οποίον δουλεύουν μαθητές και εκπαιδευτικοί  οι εγκαταστάσεις, το βοηθητικό προσωπικό   κ.ά.  Όσο για το κομμάτι του προγράμματος ήταν μια έκπληξη να βλέπουμε πώς μπορούσαν να συνυπάρχουν και να δημιουργήσουν, μαθητές από 20 ετών (Γάλλοι) έως 8 ετών  (Ιταλοί). Ήταν έκπληξη να βλέπουμε πώς προσεγγίζουν το ίδιο θέμα άνθρωποι τόσο διαφορετικής κουλτούρας, νοοτροπίας, ηλικίας και να αναπτύσσονται απ?  όλης τις πλευρές  οι αναλύσεις των ποιημάτων, του έργου του ποιητή  και όλων των άλλων δράσεων. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι αυτής της συνάντησης ήταν η φιλοξενία των μαθητών.  Όλα πήγαν πάρα πολύ καλά . Οι οικογένειες ήταν άριστες και σίγουρα ήταν σε θέση να λύσουν προβλήματα  προτού καν εμφανιστούν. Οι μαθητές μας κατάφεραν με τα αγγλικά τους να  επικοινωνήσουν καλά με τους Ρουμάνους συμμαθητές και να αποκτήσουν μια εμπειρία αξέχαστη!