Επίσκεψη στο Κάραμαν της Τουρκίας

Το διάστημα 3 έως 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη για φέτος επίσκεψη του σχολείου μας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius 2012-2014.

Αυτή τη φορά τρεις εκπαιδευτικοί, η διευθύντρια κ. Μαρία  Μπαρμπάκη και οι δασκάλες κκ. Βάσω Μπίρτσου και Τζένη Περιφάνα επισκεφθήκαμε την Τουρκία. 

Η μετάβαση στη γείτονα χώρα έγινε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πυθαγορείου στο λιμάνι του Κουσάντασι. Από κει μεταβήκαμε στη Σμύρνη, όπου διανυκτερεύσαμε. Στη συνέχεια μετά από δεκάωρη διαδρομή οδικώς μεταβήκαμε στην πόλη Κάραμαν, νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, με μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε θερμές εκφράσεις θαυμασμού από όλα τα σχολεία για την ταινία που δείξαμε με την ιστορία του Νασρεντίν Χότζα. Την ίδια μέρα, με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή τραγουδήσαμε την Άρνηση του Σεφέρη σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, ύστερα από παρότρυνση των Ισπανών δασκάλων και μαθητών...

Το ταξίδι αυτό ήταν όμως κάτι περισσότερο από εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Ήταν ένα προσκύνημα για μας τους Έλληνες στα μέρη όπου έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας για πολλούς αιώνες, όπως η Σμύρνη, το Κάραμαν και η Καππαδοκία. Με μεγάλη συγκίνηση είδαμε τα χνάρια του ελληνικού πολιτισμού να διακρίνονται ακόμα, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν επιμελώς κρυμμένα, από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι τα βάθη της Ανατολής...

Γοητευμένες μείναμε επίσης από τη ζεστασιά και την απλότητα των Τούρκων, όχι μόνο των μαθητών και των δασκάλων στο τουρκικό σχολείο, αλλά και ανθρώπων που συναντούσαμε στους δρόμους και στα λεωφορεία. Ήταν όλοι πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν, ακόμα και να μας κεράσουν στα σπίτια τους...Αρκετές φορές μάλιστα ακούσαμε το πόσο σημαντικοί είναι οι Έλληνες γι' αυτούς, κάτι που μας προκάλεσε συγκίνηση, αλλά και κάποιο ξάφνιασμα...Πάμπολες ήταν εξάλλου οι φορές που διαπιστώναμε τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο λαών, αποτέλεσμα της μακρόχρονης αλληλεπίδρασής τους, όπως αποτυπώνονται σε λέξεις ή σε μουσικές.

Όλες οι αποστολές των σχολείων αποχαιρετιστήκαμε με δάκρυα στα μάτια, μαγεμένοι από  τα χρώματα, τις μυρωδιές, τους ήχους και, πάνω από όλα, από τη ζεστασιά των ανθρώπων της Ανατολής, με την ευχή να συναντηθούμε όλοι ξανά στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι!

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε το χρονικό της επίσκεψης: {youtube}dD4PoLL28Ms&feature{/youtube}

Δείτε την παρουσίαση του σχολείου μας στα αγγλικά και στα ελληνικά:

  {youtube}1ADYzVkyLcA&feature{/youtube}

{youtube}_SVBTgB41uA&feature{/youtube}

Δείτε την ταινία με την ιστορία του Νασρεντίν Χότζα εδώ: {youtube}t1doMUkX598{/youtube}

Ακούστε την απαγγελία της Άρνησης του Σεφέρη στα ελληνικά και στα αγγλικά: {youtube}1-Hrwh8iHUY{/youtube}

{youtube}sCwdMDfA2eQ{/youtube}

Ακούστε μία ιστορία του Νασρεντίν Χότζα, όπως προβλήθηκε, δραματοποιημένη από μαθητές του σχολείου στα ελληνικά:{youtube}IuHdVV-gQLg{/youtube}

 

Δείτε την παρουσίαση του σχολείου μας: {youtube}RRVLH1uRS9M{/youtube}

 

{youtube}c7_eSS-d-QU{/youtube}

 


Δείτε μία από τις θεατρικές δραστηριότητες των μαθητών των άλλων σχολείων: {youtube}AosDhVs1N6o{/youtube}