Λέσχη ανάγνωσης-"O μικρός πρίγκιπας"

Η λέσχη ανάγνωσης του σχολείου ξεκίνησε τη λειτουργία της το Φεβρουάριο του 2013. Στη λέσχη μπορούν να συμμετέχουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά και άλλων σχολείων, εφόσον το επιθυμούν.

Το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε είναι ο Μικρός Πρίγκηπας του Αντουάν ντε Σαιν Εξυπερύ. Για το βιβλίο αυτό πραγματοποιήσαμε τέσσερις συναντήσεις, τα Σάββατα 9 Φεβρουαρίου, 23 Φεβρουαρίου, 9 Μαρτίου και 30 Μαρτίου 2013, στις 6 το απόγευμα στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου.  

Στην πρώτη συνάντηση έγινε μία εισαγωγική αναφορά στο συγγραφέα και στην εποχή του, ενώ ακολούθησε συζήτηση με αφορμή αποσπάσματα από το βιβλίο που διαβάστηκαν από μαθητές.

 

alt

 

Στη δεύτερη συνάντηση παρουσιάστηκε μία μικρή δραματοποίηση του πλανήτη του επιχειρηματία από το δάσκαλο κ. Τάσο Μποτζεκίδη και τη μαθήτρια Σέβη Τ. και ακολούθησε συζήτηση με αφορμή τη δραματοποίηση.

alt

 

Στη συνέχεια τα μέλη της λέσχης χωρίστηκαν σε έξι μεικτές ομάδες, από μικρούς και μεγάλους, οι οποίες έφτιαξαν και παρουσίασαν το δικό τους πλανήτη:  

alt


alt


alt

 

{youtube}TUF_UgzcO9g{/youtube}

 {youtube}uyS1NZvKI0I{/youtube}

{youtube}fUQTH-vC6TE{/youtube}

{youtube}tRP57gMEEV4{/youtube}

{youtube}9oJ5Vf-zAck{/youtube}
{youtube}_kFqICNIM98{/youtube}


 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην τρίτη συνάντηση η μαθήτρια Σ.Τ. διάβασε ένα απόσπασμα από το 21ο κεφάλαιο, σχετικό με τη συνάντηση του μικρού πρίγκιπα με την αλεπού.

alt

alt

Με αφορμή αυτό το απόσπασμα έγινε συζήτηση για τη φιλία και ο καθένας προσπάθησε να "εξημερώσει" το διπλανό του κάνοντάς του ερωτήσεις όπως: "Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;", "Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;" Στη συνέχεια ένα παιδί από κάθε ζευγάρι έδεσε τα μάτια του και προσπάθησε μέσα στο πλήθος με κλειστά μάτια να ανακαλύψει το διπλανό του κάνοντάς του κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις.

 

alt

alt

alt

Όταν τέλειωσε η παραπάνω δραστηριότητα, οι μαθητές έκαναν κατασκευές με πλαστελίνες...

alt


 

alt

 

 

alt

alt

alt


και οι μεγάλοι συζήτησαν για την ισορροπία συναισθημάτων-λογικής στη λήψη αποφάσεων στη ζωή μας.

alt

Η τελευταία συνάντηση της Λέσχης για το βιβλίο ο Μικρός Πρίγκιπας έκλεισε με την προβολή της παρουσίασης-ανακεφαλαίωσης των προηγούμενων δραστηριοτήτων της λέσχης μαζί με μία σύντομη ανάλυση του βιβλίου. Κατά την παρουσίαση οι  μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σχολιάζουν αυτά που έβλεπαν και από τις παρατηρήσεις τους διαπιστώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι ακόμα και οι μικροί μαθητές είχαν εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του βιβλίου.

alt

alt

alt

Στο τέλος της συνάντησης φτιάξαμε όλοι από ένα αστέρι, στο οποίο γράψαμε μία ευχή που στείλαμε στο μικρό πρίγκιπα! 

alt

alt

Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Μπαρμπάκη

Φωτογραφικό υλικό: Θόδωρος Κεχαγιάς