Πετρελαιοκηλίδα/Δ1 Ευέλικτη Ζώνη

 

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές του Δ1 τμήματος  με τη δασκάλα μας, κ. Βασιλική Μπίρτσου, ασχοληθήκαμε με τη θαλάσσια ρύπανση και συγκεκριμένα με τις πετρελαιοκηλίδες. Αναφέραμε τον ορισμό της πετρελαιοκηλίδας, τις αιτίες  δημιουργίας των πετρελαιοκηλίδων (π.χ. βύθιση πλοίων, αυθαίρετος καθαρισμός δεξαμενών πλοίων, συγκρούσεις πλοίων κ.ά.), τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι πετρελαιοκηλίδες για το θαλάσσιο περιβάλλον (καταστροφή της πανίδας και τις χλωρίδας τόσο του βυθού της θάλασσας, όσο και των παράκτιων περιοχών) και τέλος τους τρόπους αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων (δημιουργία φραγμάτων, απορροφητικά υλικά, πετρελαιοσυλλέκτες κ. ά.).

 

Τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους πετρελαιοκηλίδα κάνοντας το παρακάτω πείραμα:

 

 ΥΛΙΚΑ

 

  • 1 βαθύ πιάτο
  • νερό
  • 1 κουταλιά λάδι
  • βαμβάκι
  • χαρτοπετσέτα
  • κουτάλι

 

Διαδικασία:

 

  1. Ρίξτε σε ένα πιάτο με νερό (αντιπροσωπεύει τη θάλασσα) μια κουταλιά λάδι (αντιπροσωπεύει την πετρελαιοκηλίδα) και ανακατέψτε ελαφρά (όπως κάνουν τα κύματα και ο αέρας). Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα που συναντά κάποιος σε μία ακτή.
  2. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το λάδι από νερό (απομάκρυνση της πετρελαιοκηλίδας) Χρησιμοποιήστε βαμβάκι, χαρτοπετσέτες, σταγονόμετρο και κουτάλι.
  3. Συζητήστε τις συνέπειες μιας πετρελαιοκηλίδας σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.
altaltaltalt

Μετά το τέλος του πειράματος οι μαθητές διαπίστωσαν πως η διάλυση της πετρελαιοκηλίδας είναι μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Το πετρέλαιο  δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από το θαλασσινό νερό με αποτέλεσμα να βλάπτει τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό (π.χ. ψάρια, πουλιά κ.ά.). Γι΄ αυτό εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στη θάλασσα.

Η θάλασσα είναι μέρος της ζωής μας και πρέπει να την προστατεύουμε!!  

 

                                                Δραστηριότητα από τη helmepa junior.     

Επιμέλεια άρθρου: Βασιλική Μπίρτσου