Διαγωνισμός "Σχολικά μαγειρέματα"

Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό  που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο Σχολικά Μαγειρέματα.  Οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους έστειλαν διάφορες συνταγές που άκουσαν από τους γονείς τους και αυτοί από τους δικούς τους γονείς.

Τιςι συνταγές μπορείτε να τις βρείτε και στη σελίδα: http://www.i-create.gr/index.php?option=com_k2&;;view=item&id=621:mesaioy&Itemid=232&lang=

Να οι συνταγές που στείλαμε:

Εκτέλεση παραδοσιακής τοπικής χορτόπιτας, της οποίας η συνταγή χάνεται στα βάθη του χρόνου. Σύμφωνα με τη γιαγιά της μαθήτριας που μας την έδωσε (η οποία την παρέλαβε από την δική της γιαγιά...), η πίτα αυτή αποτελούσε κάποτε το κυρίως πιάτο της ημέρας.

Σχολείο Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου Καρλοβασίου Σάμου
Εκπαιδευτικοί Πατρώνης Νίκος, Μπελούρη Πόπη, Ειρηνάκη Μαρία
Μαθητές Δήμητρα Λαμπρινίδη, Δώρα Καραγιάννη, Θεοδώρα Πετροπούλου, Μότση Δέσποινα, Πανταζώνη Θεώνη, Καρναβά Αθήνα, Χρυσαυγή Τσιώλη, Ηρώ Τσουκαλά, Μαργαρίτα Ζαφείρη, Τζοάνου Μαρουλίτσα, Εβελίνα Χρηστίδη, Πατρώνη Κυριακούλα, Νικολέτα Σπυρίδωνος 

Κατσικάκι κρασάτο

YΛΙΚΑ:

1 1/2 κ. κατσικάκι σπάλα, 1 κρεμμυδάκι μικρό, 50 γραμ. μαργαρίνη, 1 σκελίδα σκόρδο,1 ποτήρι κρασί αρετσίνωτο, ρίγανη, αλάτι πιπέρι, λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε το κρέας, το στραγγίζετε και το κόβετε σε μερίδες. Το τσιγαρίζετε με τη μαργαρίνη σε κατσαρόλα μέχρι να ροδοκοκκινήσουν τα κομμάτια και αλατοποιπερώνετε. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, καθαρισμένα, αλλά και ολόκληρα. Όταν μαραθούν και πάρουν χρώμα σβήνετε με κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετετο κρέας να σιγοψηθεί. Προς το τέλος ρίχνετε το λεμόνι και τη ρίγανη

Εκπαιδευτικοί : Πατρώνης Νίκος

Μαθητές : Δήμητρα Λαμπρινίδη

Σαλάτα ζυμαρικών

ΥΛΙΚΑ:

2-3 κούπες ζυμαρικά, 1/2 κούπα αρακά, 1/2 κούπα φασολάκια, 1/2 κούπα χρωματιστές πιπεριές, 1/2 κούπα καρότο, 1 κρεμμύδι ξερό, 1κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι, παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζετε τα ζυμαρικά και τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα. Βράζετε και τα λαχανικά για περίπου 6-8 λεπτά και τα βάζετε και αυτά στη σαλατιέρα.Σε ένα μπολ χτυπάτε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και το αλάτι και το ρίχνετε στη σαλάτα. Τέλος προσθέτετε την παρμεζάνα

 

 

Εκπαιδευτικοί : Πατρώνης Νίκος

Μαθητές : Δώρα Καραγιάννη

 

Κιμαδόπιτα

ΥΛΙΚΑ:

1.300 γραμ.κιμά αρνίσιο, 1/2 κιλό κρεμμυδάκια ξερά, 250 γραμ.βουτύρο, 8 αβγά, 1φλ.τσαγιού γάλα, 2 φλιτζάνια καφέ σιμιγδάλι, 3/4 κιλού φύλλα μπακλαβά, κανέλα, αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καβουρδίζετε τον κιμά με 1 κρεμμύδι με το 1/2 βούτυρο, αφού ρίξετε το ανάλογο αλατοπίπερο και κανέλα. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και αφήστε να βράσει μέχρι να πιει όλο το ζουμί του. Βράζετε τα κρεμμύδια όλα κομμένα στα 4. Όταν βράσουν καλά. σουρώνετε το ζουμί και περνάτε τα κρεμμύδια από τη μηχανή του πουρέ. Με το ζουμί από τα κρεμμύδια και το σιμιγδάλι κάνετε μια κρέμα μέσα στην οποία αφού μισοκρυώσει ρίχνετε τον πολτό των κρεμμυδιών, τα αυγά χτυπημένα, το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Στρώνετε στο βουτυρωμένο μέτριο ταψί, φύλλα καλά βουτυρωμένα , μετά βάζετε τον κιμά και από πάνω την κρέμα. Σκεπάζετε με τα άλλα φύλλα βουτυρωμένα και ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Εκπαιδευτικοί : Μπελούρη Πόπη

Μαθητές : Θεοδώρα Πετροπούλου

 

Αβγοσαλάτα

ΥΛΙΚΑ:

4 σφιχτά αβγά κομμένα φέτες, 1 μικρό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 μέτρια ντομάτα σε φέτες, 1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες, 8 μαύρες ελιές, 3 κ.σ. λάδι, 1κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος, 1 κ.σ. μα'ι'ντανός ψιλοκομμένος, αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια πιατέλα τοποθετήστε όμορφα τα αβγά, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και την πιπεριά και γαρνίρετε με τις μαύρες ελιές. Χτυπήστε το λαδολέμονο με το αλατοπίπερο, αδειάστε το πάνω στη σαλάτα σας και προσπαλίστε τη με το μα'ι'ντανό και το δυόσμο

Εκπαιδευτικοί :  Πατρώνης Νίκος

Μαθητές : Θεοδώρα Πετροπούλου

Γόπες με γλυκάδι και μοσχάτο κρασί

ΥΛΙΚΑ:

1κ. γόπες, 1 φλ. ντόπιο ξύδι ( γλυκάδι), 2 φλ. του καφέ μοσχάτο κρασί, 2 κλώνια δεντρολίβανο, 1 κλώνι βασιλικό, 4 σκελίδες σκόρδο, πολτός φρέσκιας ντομάτας, αλάτι, πιπέρι,ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γόπες, τις αλατίζουμε. Στη συνέχεια τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε. Αφού τηγανιστούν, τις ξαναρίχνουμε στο τηγάνι και σβήνουμε με το ξύδι και γλυκό κρασί. Προσθέτουμε πολτοποιημένη φρέσκια ντομάτα με το δεντρολίβανο, αλάτι,βασιλικό και το σκόρδο. Σκεπάζουμε το τηγάνι να πάρει μια βράση και το βγάζουμε από τη φωτιά σε 2'.

Εκπαιδευτικοί : Μπελούρη Πόπη

Μαθητές :  

Μότση Δέσποινα



Κατσίκι γεμιστό

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 5 ΚΙΛΑ 2φλ. ρύζι, κάμποσα φρέσκα κρεμμυδάκια, 3/4 φλ.ελαιόλαδο, άνιθο ή μα'ι'ντανό ό,τι προτιμάτε και ψιλοκομμένο το συκώτι του κατσικιού. Επίσης, αλατοπίπερο, το χυμό 2 λεμονιών λίγο βούτυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σ'ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις ξανθύνουν ρίχνουμε το συκωτάκι και το αφήνουμε να καβουρντιστεί. Μετά προσθέτουμε άνιθο,αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε 3 φλ. νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει βράσεις. Εν τω μεταξύ έχουμε πλύνει το κατσικάκι και το έχουμε αλατοπιπερώσει. Το γεμίζουμε με το ρύζι, βάζουμε λίγο νερό ή λίγο βούτυρο και ράβουμε καλά τα άνοιγμα.

Εκπαιδευτικοί :  Πατρώνης Νίκος

Μαθητές :  Πανταζώνη Θεώνη

Φιογκάκια ζυμαρικό με λευκή κρέμα

 

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κ. φιογκάκια πάστα, 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, 1κονσέρβα μανιτάρια, 2κ.σ. γάλα εβαπορέ, 2κ.σ. κρέμα γάλακτος άπαχη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά βράζετε τα φιογκάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Η κρέμα παρασκευάζεται ως εξής: σοτάρουμε το μικρό κρεμμύδι και τα μανιτάρια με λίγο νερό. Προσθέτουμε έπειτα τα γάλα και τη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και σερβίρετε με 1.σ. τυρί άπαχο

 

Εκπαιδευτικοί:  Ειρηνάκη Μαρία

Μαθητές: Καρναβά Αθήνα

Αρνί στο φούρνο με δεντρολίβανο

ΥΛΙΚΑ:

2 αρνίσια μπούτια, 8 σκελίδες σκόρδο, 1 φλ.τσαγιού φυλλαράκια δεντρολίβανο,2φλ.τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι 2 νεροπότηρα κόκκινο κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τρυπάτε τα μπούτια με το μαχαίρι και βάζετε μέσα τις σκελίδες.Τοποθετείτε τα μπούτια σε ένα μεγάλο ταψί, το αλατοπιπερώνετε και σκορπάτε από πάνω το δεντρολίβανο, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Έπειτα αδειάζετε το κρασί στον πάτο του ταψιού, σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτοκαι ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 40-60' περίπου

Εκπαιδευτικοί: Μπελούρη Πόπη

Μαθητές: Θεοδώρα Πετροπούλου

Τηγανιά

ΥΛΙΚΑ:

1κ. συκώτι αρνίσιο, 2 νεφρά αρνίσια, 1 κομμάτι σπλήνα αρνίσια,1/2 κ. κρέας αρνίσιο, 3 κρεμμύδια μεγάλα,2 κ.σ. βούτυρο,1 ποτήρι κρασί άσπρο, 1 κ.σ. σάλτσα ντομάτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε τα κρεατικά,τα βάζετε στην κατσαρόλα κομμένα κομμάτια με 2 1/2 ποτήρια νερό να βράσουν. Μόλις πιουν το νερό, τους προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα ροδίζετε όλα μαζί σε σιγανή φωτιά. Αφού καβουρντιστούν τα σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε μετά τη σάλτσα, το αλάτι, τη ρίγανη,το πιπέρι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας το περιεχόμενο, ώστε νε μείνουν με πολύ λίγη σάλτσα.

Εκπαιδευτικοί: Μπελούρη Πόπη

Μαθητές: Θεοδώρα Πετροπούλου

Πίτες Σφακιανές

ΥΛΙΚΑ:

10 κ.σ. αλεύρι, 10 κ.σ. μυζήθρα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο νερό όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι και το νερό, ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και τα ανοίγουμε φύλλα όσο και ένα πιατάκι του καφέ. Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αβγού. Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο του φύλλου,τραβάμε το φύλλο γυρω γύρω να σκεπαστεί η μυζήθρα. Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες. Τις πιέζουμε ανοίγοντας τες με τον πλάστη για να πάρουν και πάλι το στραγγυλό σχήμα τους μεγέθους ενός μικρού πιάτου. Τις ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι γυρίζοντας τες πολύ συχνά για να μην καούν. Σερβίρονται με μέλι.

Εκπαιδευτικοί: Πατρώνης Νίκος

Μαθητές: Χρυσαυγή Τσιώλη

Χταπόδι στιφάδο

ΥΛΙΚΑ:

1 κ. χταπόδι, 1 κ. κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο, 1 κ. φρέσκες ντομάτες ή 1 1/2 κ.σ. ντομάτοπελτέ, 350 γρ. λάδι, 100 γρ. ξύδι ή 2 ποτηράκια κρασί, 3 φύλλα δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζετε το χταπόδι και το κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Τα πλένετε καλά τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το ξύδι, τα φύλλα δάφνης και τις ντομάτες. Αν θέλετε, προσθέτε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Βράζετε σε πολύ σιγανή φωτιά για να μαλακώσει το χταπόδι και να απορροφηθούν τα υγρά

Εκπαιδευτικοί: Πατρώνης Νίκος

Μαθητές: Ηρώ Τσουκαλά


Ελιόψωμο

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι (μαλακό), 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 50 γρ. μαγιά μπύρας, 200 γρ. ελιές μαύρες ξαλμυρισμένες, 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκπαιδευτικοί: Πατρώνης Νίκος

Μαθητές: Μαργαρίτα Ζαφείρη


Μελόψωμο

ΥΛΙΚΑ:

500γρ. αλεύρι άσπρο, 200γρ. αλεύρι ολικής, 1κ.γλ. αλάτι, 45 γρ. μαγιά νωπή, 1 κ.γλ. κοφτή κανέλα, 1/2 κ.γλ. κοφτό γαρύφαλλο, 200 γρ. μέλι, 150γρ. καρύδια χοντροκομμένα και ψημένα ελαφρά, 70γρ. σταφίδες ξανθές, 1κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο σουσάμι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατέψτε τα στερεά υλικά και προσθέστε το μέλι χλιαρό. Συνεχίστε έως ότου έχετε μια ελαστική ζύμη. Προσθέστε σταφίδες ή καρύδια και ζυμώστε. Αλείφετε τη ζύμη με το ελαιόλαδο γυρω- γύρω και αφήστε την να ξεκουραστεί. Πλάθετε δύο μικρές φραντζόλες και κυλείστε τες πάνω στο σουσάμι για να καλυφθούν παντού. Βάλτε τες σ' ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και αφήστε λίγο να ξεκουραστεί. Ψήνετε το μελόψωμο στους 180 βαθμούς.

Εκπαιδευτικοί: Ειρηνάκη Μαρία

Μαθητές: Τζοάνου Μαρουλίτσα


Τυροπιτάκια

ΥΛΙΚΑ:

1/2 φλ.βούτυρο, 1/2 φλ.καλαμποκέλαιο, λιγο αλάτι, 1 γιαούρτι αγελαδίτσα, 1 αλεύρι που φωσκώνει μόνο του, για τη γέμιση 1/2 κ.φέτα, 2 αβγά. ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  Ανακατεύουμε το βούτυρο και το λάδι με το χέρι και βάζουμε και το γιαούρτι με το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφού έχουν ομοιογενοποιηθεί ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10'. Ανοιγουμε τη ζυμή σε μικρά πιτάκια και γεμίζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Εκπαιδευτικοί: Πατρώνης Νίκος

Μαθητές: Εβελίνα Χρηστίδη

Σιταρόζουμο

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κ. σιτάρι, 1 μπολάκι αλεύρι, κανέλα, κίμινο, καρύδια, αμύγδαλα,σουσάμι,ζάχαρη,ταχίνι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το σιτάρι, το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Μέσα στο ζουμί αφήνουμε λίγο σιτάρι. Τα 5 μπολάκια ζουμί όχι καλά γεμάτα χρειάζονται 1 μπολάκι αλέυρι. Το αλεύρι το διαλύουμε σε τρυπητό που το έχουμε μέσα στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν αρχίζει να πήζει ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη λίγο περισσότερο από μισό μπολάκι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αλεσμένα καρύδια, το σουσάμι και τα αμύγδαλα μαζί με την κανέλα και το κίμινο. Από πριν έχουμε διαλύσει μισό κιλό ταχίνι μέσα σε μια λεκάνη ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό και ανακατεύοντας το. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αδειάζουμε μέσα στη λεκάνη με το διαλυμένο ταχίνι και ανακατεβουμε καλά. Σερβίρουμε σε πιατάκια και βάζουμε πάνω λίγη γέμιση με τα αλεσμένα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σουσαμι ανακατεμένα με την κανέλα και το κίμινο

Εκπαιδευτικοί: Μπελούρη Πόπη

Μαθητές: Πατρώνη Κυριακούλα


Γεμιστά

ΥΛΙΚΑ:

4 ντομάτες (σφιχτές και ώριμες), 4 κολοκυθάκια, 4 πιπεριές φλάσκες ή 4 μελιτζάνες φλάσκες, 1 ματσάκι μαϊντανό, 8 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα, αλάτι πίπερι, λίγη τριμμένη φρυγανιά, λάδι, 5 πατάτες, 2-3 ντομάτες ώριμες ζουμερές, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο κουκουνάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό το κουκουνάρι και ένα φλ. λάδι. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση, στίβουμε λίγη ντοματα. Γεμίζουμε προσεκτικά τα λαχανικά. Μην τις γεμίστετε μεχρι πάνω γιατί θα ξεχειλίση η γέμιση στο ψήσιμο. Κόψτε τις πατάτες και βάλτε τες στο ταψί. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε λίγο χυμό ντομάτας.Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μια ώρα. Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό τρίψτε πάνω στα γεμίστα λίγη φρυγανιά ώστε να ξεροψηθούν τα καπάκια.

Εκπαιδευτικοί: Πατρώνης Νίκος

Μαθητές: Νικολέτα Σπυρίδωνος


Κουλουράκια βουτύρου

ΥΛΙΚΑ:

2 1/2 φλ. τσαγιού αλέυρι, 1φλ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο γάλακτος, 3/4 φλ.τσαγιού ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι, 2 κροκάδια αβγών, 2κ.σ. νερό, λίγο ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, ασπράδι αβγού,αμύγδαλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάτε το βούτυρο με τα κροκάδια, τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Το χτυπάτε όλα μαζί στο μίξερ. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλέυρι και ζυμώνετε ελαφρά. Την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει. Κατόπιν παίρνετε μικρά κομματάκια ζύμης και τα πλάθετε σε κορδόνια. Τα ενώνετε στις άκρες τα βουτάτε σε ασπράδια αβγού και σε ζάχαρη και τα ψήνετε σε βουτυρωμένο ταψί σε μέτριο φούρνο επί 15'

Εκπαιδευτικοί: Μπελούρη Πόπη

Μαθητές: Θεοδώρα Πετροπούλου

 

Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Μπαρμπάκη