Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο

Το χρονικό διάστημα 20-26 Μαρτίου 2012 η διευθύντρια, εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας επισκεφθήκαμε την Κύπρο. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο αδελφοποίησης του σχολείου μας με το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοτριμιθιάς Λευκωσίας Κύπρου που πραγματοποιείται από το σχολικό έτος 2010-2011. 

Στο σχολείο μας δόθηκε η τιμητική θέση να ανοίξει την παρέλαση της Κοκκινοτριμιθιάς και αμέσως μετά να σταθεί απέναντι στην εξέδρα των επισήμων. Οι μαθητές κράτησαν το λάβαρο της επανάστασης που υψώθηκε στις 8 Μαΐου 1821 από το Λυκούργο Λογοθέτη στο Μεσαίο Καρλόβασι. Το λάβαρο παραχωρήθηκε στο σχολείο μας για την παρέλαση από τον αντιδήμαρχο Σάμου, κ. Παριανό, τον οποίο ευχαριστούμε. Δείτε το βίντεο της παρέλασης του σχολείου μας.

 

{youtube} RVAOp69yIzM&feature{/youtube}

Είχε προηγηθεί δοξολογία, στην οποία δόθηκε πάλι στο σχολείο μας τιμητική θέση, αφού οι μαθητές με το λάβαρο στάθηκαν αριστερά από την ωραία πύλη συγκινώντας τους παρευρισκομένους. 

alt

alt

 

Το Σάββατο, 24 Μαρτίου πήγαμε εκδρομή μαζί με μαθητές και γονείς του Δημοτικού Κοκκινοτριμιθιάς στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και στη Λεμεσό.

Εκεί στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου τραγουδήσαμε ένα τραγούδι που είπαμε στη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου, έτσι για να δοκιμάσουμε την ακουστική του χώρου.Δείτε το σχετικό βίντεο:

{youtube}_tji6AmDxLA&feature{/youtube}

Ανάμεσα στα μνημεία ιστορικής μνήμης που επισκεφθήκαμε ήταν τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου, κατά τον αγώνα εναντίον των Άγγλων το 1955-1959, κρατήθηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και μερικοί από αυτούς απαγχονίστηκαν.

alt

alt

 alt

 

alt

 

 

 

Δείτε εικόνες από το αδελφοποιημένο σχολείο, το οποίο διαθέτει άρτια υλικοτεχνική υποδομή. Κάθε αίθουσα έχει το δικό της υπολογιστή και εκτυπωτή.

alt

 Να και το σχολείο μας σε μία αίθουσα του Κυπριακού σχολείου:

altalt

Ένα πρωί φυτέψαμε μία ελιά, σύμβολο της αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Στη φωτογραφία είναι ο κ. Μάριος, δάσκαλος της Ε΄τάξης που μας εξέπληξε με τις ιστορικές και αρχαιολογικές του γνώσεις.

alt

Την Πέμπτη πήγαμε με όλο το σχολείο στο χωριό Παλαιχώρι. Εκεί επισκεφτήκαμε το σπίτι του κ. Αντρέα και της κ. Μαρίτσας που το είχαν ως κρησφύγετο αγωνιστές της ΕΟΚΑ κατά τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Άγγλων, 1955-1959. Στην ομαδική φωτογραφία πρώτη από δεξιά είναι η κ. Μαρίτσα και στο κέντρο με τη γαλάζια μπλούζα ο κ. Αντρέας.

 alt

 

Επισκεφθήκαμε επίσης τα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, όπου κρατούνταν χωρίς δίκη και υποβάλλονταν σε βασανιστήρια όσοι θεωρούνταν ύποπτοι από τους Άγγλους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

alt

 

 

 

Επισκεφθήκαμε επίσης ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στη Λευκωσία, το Γ΄Δημοτικό Μακεδονίτισσας, που θεωρείται πρότυπο για την υλικοτεχνική υποδομή του:

alt

altΑυτή είναι η αίθουσα Υλικού:

alt

Τμήμα της Βιβλιοθήκης:

alt

 

alt

Η αίθουσα εκδηλώσεων:

alt

Τα δύο σχολεία ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το σχολικό έτος 2012-13. Αυτή τη φορά θα φιλοξενήσουμε εμείς μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Κύπρο. Στόχος μας, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση από κοινού περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η παρακολούθηση μαθημάτων από εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων.